top of page

Je bent nog niet geboren en het is oorlog...


Womb ecology is world ecology (Thomas, Verny). De baarmoeder is de plaats waar een baby zich het meest veilig moet voelen. Hoe kan een baby zich veilig voelen in een baarmoeder van een moeder die in oorlogsgebied leeft?


De beelden van de oorlog in Palestina, Yemen, Oekraïne, Ehtiopië, Israël, Rusland… staan op ons netvlies gebrand.


Mijn hart bloedt, voelt zich machteloos, verzet zich, komt in opstand, wil roepen en schreeuwen… wil vrouwen, baby’s en kinderen beschermen, mannen weghalen uit de uitzichtloosheid. Het is genoeg geweest, laat hen de vrede voelen die ik hier mag voelen.

‘Je mag niet doden’, maar een staat kan ‘legaal’ oorlog voeren, jaren, decennia lang!


Ouders in oorlogsgebieden hebben de onmogelijke opdracht om kinderen groot te brengen in stress situaties, in onveiligheid , zonder steun, in de ravage van de oorlog. ‘The village’ wordt uitgeroeid …The village: de veilige plaats waar baby’s, kinderen kunnen opgroeien met de nodige steun van en voor de ouders.…Deze stress verhindert dat ouders kunnen intunen op hun kind, hen geven wat ze nodig hebben om te groeien: veiligheid… de impact op de ontwikkeling van de hersenen van een kind is enorm (Gabor Mate).


Oorlogstrauma werkt doorheen verschillende generaties. Als de eerste imprint voor een baby in het leven, geweld is, moeten we dan verbaasd zijn dat het antwoord in het leven van sommige van deze kinderen geweld is (Stephen Gyllenhaal)?


Waar ligt mijn zone van invloed vroeg ik me af? Hoe kan ik mijn steentje bijdragen om deze wereld beter te maken?


Hier is het mijn missie om ouders en kinderen de beste start in het leven te geven, om te herstellen wat er rond de bevruchting, zwangerschap en geboorte anders kon lopen…Om veerkracht in het leven te ondersteunen…Het is een druppel, maar iedere druppel is een druppel…laten we er samen een oceaan van maken…

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page