top of page

Pauze als zelfregulatie




There is no such thing as a pause!

Er was een lange pauze in het schrijven van mijn nieuwsbrieven…Laat ‘pauze’ nu net het thema zijn van deze nieuwsbrief…

De zomer-pauze is bijna voorbij…hopelijk heb je terug meer ademruimte…zijn je batterijen opgeladen en kon je werken aan je energiebalans.

Zomer-Pauze is voor mij loslaten wat me in het dagdagelijkse leven bezig houdt en helpt me om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Of me te voeden met dingen waar ik anders te weinig toe kom…natuur, bewegen, lezen…Pauze helpt me ook te integreren wat er de voorbije tijd gebeurde.

Pauzeren vertraagt je ritme waardoor je zenuwstelsel zich reguleert. Meestal - en zeker als ouder - zit je in de modus van het sympathisch zenuwstelsel, de doe modus, actie…

gekenmerkt door het afwerken van ellenlange to-do lijstjes en verder tot niets komen, laat staan tot zelfzorg. Kom je hier toch toe dan zit je in de modus van het parasympatisch zenuwstelsel: van rust en verbondenheid, vertraging…Een evenwicht tussen actie en rust hoort eigenlijk tot ons natuurlijk levensritme en is noodzakelijk om in balans te blijven. De natuur volgt ook dit ritme: dag en nacht, winter en zomer...

Een gezin is zoals een sociaal zenuwstelsel...Als er veel stress is, heeft dit een effect op alle gezinsleden.

Wat kan je doen als je overspoeld wordt door je emotie, kwaadheid, onmacht, verdriet? Las een korte pauze in en benoem dit ook: 'Papa of mama heeft een pauze nodig…'.Ook bij je huilende baby!

Zet je even en stop de activiteit, adem en laat toe wat je voelt. Hierdoor vertraag je en kom je meer in verbinding met jezelf, met je emotie, waardoor deze ruimte krijgt en automatisch kleiner wordt = regulatie. Het zenuwstelsel van je baby, zal dit oppikken en rustiger worden = co-regulatie.

Bovendien maak je zo je eigen keuze en leg je niets op aan anderen.

Pauze helpt integreren wat er gebeurd is…Ook na de intensiteit van de geboorte is huid op huid contact niet alleen bevorderlijk voor borstvoeding als je dit wil geven, maar ook om de intensiteit van de geboorte te integreren in de nieuwe situatie. Voor jou als mama om je te realiseren 'you did it' en om op je eigen tempo je baby te ontmoeten. Ook voor je baby. Hij heeft die tijd nodig heeft om zich volledig bewust te worden: ‘ik ben geboren’ en om zich aan te passen aan een situatie waar alles anders is…Om te voelen: hier is het ook veilig...

Als je overweldigd bent door wat je dient te verwerken voor, tijdens of na een fertiliteitstraject, zwangerschap, bevalling en de tijd nadien, soms jaren later... is het goed om je professioneel te laten ondersteunen.

Je laten steunen als ouder is een grote steun voor je baby.


Voel je dat je als ouder ondersteuning kan gebruiken om om te gaan met emoties? Wil je even landen in veilige handen? Heb je een luisterend oor nodig zonder oordeel? Ik ondersteun je graag . Lees er meer over op mijn website.





18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page